Light with music symbol blinking

#1
Hi all,

Sometimes my remote starts blinking the red light under the music symbol (the one on the right) and it seems to drain the battery very quickly. I don't know how to turn it off nor why it turns on.

Can someone please advise?

Thanks
 

ArcticWolf

Trusted Helper
#2
Hi all,

Sometimes my remote starts blinking the red light under the music symbol (the one on the right) and it seems to drain the battery very quickly. I don't know how to turn it off nor why it turns on.

Can someone please advise?

Thanks
It seems to be a persistent issue that some owners experience & others don't. I had problems with it a few months ago then it just stopped by itself. Recent updates seem to have triggered the problem again though.

You can stop the flashing LED by pressing & holding the MIC button on the remote for 3-4 seconds. However, as soon as you return to a home screen or trigger certain apps it may start again & you'll have to repeatedly disable it manually.

The Google App/Assistant seems to be a factor with my a3 despite disabling various features such as OK Google from any screen. After a Google update a few weeks ago the mic & gyro's on my a3 were constantly live. The remote wouldn't enter sleep mode at all & I was going through rechargeable batteries every 72 hours or less. (I uninstalled all updates for Google, clear caches & allowed it to auto update again. Since then my a3 won't sleep whenever my U9-H is on a home screen, as soon as I launch an app such as Kodi the remote goes to sleep as normal.)

Unfortunately, you may just have to put up with it until another update sorts it. Rechargeable batteries would be a good idea as well.
 
#3
Yes, that is exactly the behavior on my remote.

Disabling google voice recognition seemed to help. If not, I'll just follow your mic button suggestion.

Thanks for your reply!
 

ArcticWolf

Trusted Helper
#4
Yes, that is exactly the behavior on my remote.

Disabling google voice recognition seemed to help. If not, I'll just follow your mic button suggestion.

Thanks for your reply!
Glad it helped, hopefully you got lucky then :). Disabling voice recognition used to help mine in the past but it isn't anymore since Google revamped the "Assistant" app.

It is an annoying issue but the main thing is everything is stable otherwise ;). Fingers crossed a random update from Google fixes it again soon!!
 
#6
Yes, that is exactly the behavior on my remote.

Disabling google voice recognition seemed to help. If not, I'll just follow your mic button suggestion.

Thanks for your reply!
i have the same issue , i hope that it will get solved soon
Another option I'd completely forgotten that I'd used in the past for this problem that DEFINITELY works.....

.....Enter U9-H Settings --> Audio --> Sound Devices --> Input Devices --> choose Onboard Mic Input.

It disables the mic on the a3 & allows the a3 to sleep normally :). Obviously, you will completely lose ALL voice input/control, so don't forget you changed this setting if you intend to use voice controls again in the future!!

Choose Auto or USB-Audio - SAGE AirMouse if you'd like to re-enable the mic on the a3 at a later time.

Hope that helps :).
 
Top